Reducción del consumo de sodio a < 100 mmol en insuficiencia cardíaca (ensayo sodium-hf)
Abstract
La reducción en el consumo de sodio parece que no se relaciona con una reducción de complicaciones en pacientes con insuficiencia cardíaca (IC). Sólo se ha visto que influyera de forma positiva en la mejoría de la calidad de vida.
Reduction in sodium intake does not appear to be related to a reduction in complications in patients with heart failure (HF). It has only been seen to positively influence the quality of life.
- Recibido: 01 Junio 2022
- Revisión: 13 Junio 2022
- Aceptado: 04 Julio 2022
Citas
Vol 58 Nº 4, págs. 401-406. 2016. James J. DiNicolantonio, Subhankar Chatterjee, James H. O’Keefe. Dietary Salt Restriction in Heart Failure: Where Is the Evidence? Elsevier Progress in Cardiovascular Disease. Doi: https://doi.org/10.1016/j.pcad.2015.12.002
Vol 2014 Nº 12. 2014. Adler_AJ, Taylor_F, Martin_N, Gottlieb_S, Taylor_RS, Ebrahim_S. Reduced dietary salt for the prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database of Systematic Reviews. Doi: https://doi.org/10.1002/14651858.CD009217.pub3
Vol 14 Nº2, págs. 308. 2022. Damy, T.; Benedyga, V.; Pezel, T.; Berthelot, E.; Gauthier, J.;Habib, G.; Iliou, M.-C.; Aupetit, J.-F.; Baudry, G.; De Groote, P.; et al.Prescription, Compliance, and Burden Associated with Salt-Restricted Diets in Heart Failure Patients: Results from the French National OFICSel Observatory. Nutrients. Doi: https://doi.org/10.3390/nu14020308
MPG Journal - Política de privacidad